Aqua Valley

Alles voor vijver en aquarium

Zwemvijvers


Een zwemvijver met natuurlijke filtering in een moderne of natuurlijke vormgeving

Een zwemvijver is de laatste jaren in Vlaanderen steeds meer populair geworden. Een zwemvijver in uw eigen tuin biedt je puur zwemplezier, omdat je in zuiver water zonder chloor of andere chemicaliën heerlijk kan genieten van al het leven en schoonheid in de waterwereld om je heen.

Het water van een zwemvijver moet zichtbaar schoon, zodat het aantrekkelijk is om een duik te nemen. Maar wat minstens even belangrijk is, is dat het water gezond is. Met een uitgebalanceerd filtersysteem met UVC apparaat kunt u uw zwemvijver gedurende het hele jaar kerngezond houden, hierdoor kunt u volop en probleemloos genieten. Een zwemvijver bestaat altijd uit twee delen:een zwemgedeelte en een filterdeel met waterzuiverende planten of een mechanisch filtersysteem, drukfilter met beads, deze laatste zorgt ervoor dat u kan filteren op een beperkte oppervlakte waardoor het zwemgedeelte groter kan gemaakt worden.

Een zwemvijver is meestal 1,60 meter diep. Dan wordt het water sneller door de zon opgewarmd, een grotere diepte is meestal niet nodig om te kunnen zwemmen. Dit gedeelte van de zwemvijver heeft meerdere afvoeren zoals: bodemafvoeren, deze voeren het vuil van de bodem af richting het filtersysteem. Ook zijn er afvoeren aan de oppervlakte (skimmers) die de drijvende vervuiling, zoals bladeren e.d., naar het filtersysteem afvoeren.

Een zwemvijver kan op twee verschillende manieren worden gebouwd. Een gemetseld zwemgedeelte met daaraan grenzend een plantgedeelte. Tussen het zwemgedeelte en het plantgedeelte staat de gemetselde muur. Deze muur is vanaf de bodem van het zwemgedeelte tot 20 cm onder de waterspiegel opgemetseld. Hierdoor staan de planten van het zwemgedeelte gescheiden, terwijl het geheel visueel zeer aantrekkelijk gemaakt wordt.

Een andere manier is om de beplanting in de zwemvijver echt af te sluiten van het zwemgedeelte. Het zwemgedeelte wordt daarbij ook weer opgemetseld. Het gezuiverde water dat via het filtersysteem terug wordt gepompt, loopt eerst door een, meestal hoger gelegen, plantengedeelte of plantenvijver, alvorens het weer het zwemgedeelte inloopt. Hierdoor werkt het plantengedeelte ook als plantenfilter.

Of de biologische, mechanische filtering zonder chemische toevoegingen welke minder plaats in neemt waardoor er meer zwemruimte vrij komt.

De zwemvijver kan zowel in een moderne, strakke, als in een natuurlijke vorm worden uitgevoerd.

Een zwemvijver is het gehele jaar een lust voor het oog!